Synteettinen oksitosiini ja synnytyksen jälkeinen masennus

Oksitosiinihormoni on synnytyksen päähormoni. Se saa kohdun supistumaan synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen ehkäisten mm. verenvuotoa.

Luonnollisesti oksitosiinin määrä kasvaa synnyttäjän kehossa koko synnytyksen ajan tehostaen supistuksia. Synnytyksen jälkeen tulee elämäsi suurin määrä oksitosiinia kerralla, joka valmistaa

  1. kehoasi supistamaan kohdun nopeasti alkuperäiseen kokoonsa ehkäisten verenvuotoa,
  2. kiintymään ja rakastumaan vauvaan sekä
  3. valmistaa imetystä.

Oksitosinihormoni on mielihyvä- ja suvunjatkamisen hormoni, joka saa äidin tuntemaan rakkautta ja hoivaviettiä vauvaa kohtaan sekä jaksamaan vauvanhoitoa. Jos tämä puuttuu, niin äidin jaksaminen on koetuksella ja vauvanhoito voi tuntua raskaammalta.

Äiti jaksaa lapsivuodeaikana paremmin, kun hänen luonnollinen oksitosiinihormonin taso pysyy korkealla.
Äiti jaksaa lapsivuodeaikana paremmin, kun hänen luonnollinen oksitosiinihormonin taso pysyy korkealla.

Synnytyksenaikaisilla toimenpiteillä ja lääkkeillä on vaikutusta oksitosiinin määrään. Mm. epiduraali laskee kehon omaa oksitosiinin tuotantoa. Tämä hidastaa synnytystä ja supistukset voivat jopa loppua. Silloin käytetään synteettistä oksitosiinia tehostamaan supistuksia. Synteettistä oksitosiinia voidaan käyttää myös mm. synnytyksen käynnistämiseen sekä synnytyksen jälkeen istukkavaiheeseen. Istukkavaiheen oksitosiini todennäköisesti on tarpeen, jos epiduraali on kestänyt pitkään tai äidillä on muuten alttiutta verenvuotoihin. Synteettisen oksitosiinin tarve lääkkeettömän ja toimenpiteettömän synnytyksen jälkeen on harvinaista, sillä keho toimii silloin esteettä ja tuottaa riittävän määrän luonnollista oksitosiinia. Synteettisen oksitosiinin pitkäkestoisia vaikutuksia vauvaan, äitiin ja imetykseen ei ole tutkittu.

Luonnollinen ja synteettinen oksitosiini toimivat kehossa eri tavoin. Synteettinen oksitosiini ei pääse aivoihin, joten oksitosiinin luonnollinen palautejärjestelmä ei sen kanssa toimi. Synteettinen oksitosiini ei siis nosta äidin mielihyvän kokemusta tai auta luomaan kiintymyssuhdetta vauvaan.

Tällä eroavaisuudessa voi olla merkitystä, kun tutkimuksissa on huomattu yhteys synteettisen oksitosiinin ja masennuksen välillä. Niillä äideillä, jotka ovat saaneet synnytyksensä aikana synteettistä oksitosiinia, on kohonnut riski sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Huomioitavaa on, että syy-seuraussuhdetta tässä tutkimuksessa ei tutkittu, vaan näillä äideillä oli kohonnut riski sairastua. Tämä kannattaa ottaa tosissaan ja aina miettiä synteettisen oksitosiinin tarvetta lääketieteellisin perustein.

Ymmärtämällä luonnollisen oksitosiinin mekanismin ja synnytyksen kulun, voidaan luonnollista oksitosiinia edistää. Nämä keinot ovat sellaisia, mitkä synnyttäjällä pitäisi olla tiedossa jo ennen synnytystä ja alkusynnytyksessä kotona. Kätilö voi tehdä varsin vähän siinä vaiheessa, kun synnyttäjä tulee synnärin ovista sisälle kipuilevana pyytäen epiduraalia.

Eli vanhemmat, valmistautukaa synnytykseen. Sillä on suuria vaikutuksia niin synnytyksen kululle kuin lapsivuodeaikaan ja pitkälle perheen tulevaisuuteen. Mm. Synnytyksen ABC:n verkkokurssi tarjoaa tietoa niin luonnollisesta kuin synteettisestä oksitosiinista kuin muista tavoista edistää synnytyksen normaalia kulkua. Kurssilla on tietoa myös lääkkeistä sekä miten ehkäistä niiden haittavaikutuksia. Epiduraalin kanssa voi myös olla aktiivinen synnyttäjä ja ehkäistä luonnollisen oksitosiinin laskua monin eri tavoin!

 

Study Links Post-Partum Depression To Medication Given During …

A new study has found that a medication commonly given to women during childbirth may be linked to an increased risk of post-partum depression. Dr. Max Gomez has the story: http://cbsloc.al/2lj0fWH

Julkaissut CBS New York Maanantai 6. helmikuu 2017

jj