Paras alku perheellesi Doules Doula Marjaana

Suomalaiset perheet jäävät liian yksin synnytyshoidossa – HS

“Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin” HS 20.11.2017

Doula Salla Pyykkönen kertoi Facebook-sivullaan siitä, miten vanhemmat uskovat järjestelmän tarjoavan kaiken tiedon ja avun mitä he tarvitsevat, mutta jatkuvien säästöjen siivittämänä se ei enää ole niin. Synnytystenhoidossa on iso aukko, mihin moni perhe valitettavasti putoaa.

Aikaisemmin neuvoloissa oli synnytysvalmennusta, mutta nykyään moni synnytysvalmennus on kutistunut moniste nipuksi ja kehotukseksi katsoa sairaaloiden videoita.

Tekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Väärin käytettynä videot jättävät perheet liian heppoisen tiedon varaan eikä heillä ole mahdollisuutta keskustella videoiden herättämistä kysymyksistä. Toisaalta tekniikkaa voidaan käyttää renkinä, jolloin perheet voivat rauhassa kotona tutustua materiaaliin ja sen jälkeen heille tulee järjestää tilaisuus keskustella aiheesta synnytysvalmentajan kanssa.

Helsingin Sanomat ottivat aiheesta selvää. Juttu on luettavissa täällä:

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005456836.html

Lue Hesarista mitä synnytyshoidossa pitäisi Suomessa parantaa.
Lue Hesarista mitä synnytyshoidossa pitäisi Suomessa parantaa artikkelista “Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin”.

Helsingin neuvoloiden osastonhoitaja Christina Lundqvist vastaa, että kyllä perhevalmennuksessa on jouduttu tinkimään eikä se sisällä harjoitteita synnytystä varten. Nämä olisivat kuitenkin kätilöiden mielestä tärkeitä.

Marjaana Siivolan tekemässä kyselytutkimuksessa 80% kätilöistä on sitä mieltä, ettei vanhemmat valmistaudu riittävästi synnytykseen ja se vaikuttaa synnytyksen kulkuun negatiivisesti. Tästä voit lukea tutkimuksesta lisää.

Neuvolat säästösyitä vähentävät perhevalmennusta ja sen synnytysvalmennusosuutta, mutta kätilöt näkevät sen negatiiviset tulokset synnytyksissä. Tähän pitäisi tulla kokonaisvastuu niin, että hoidon jatkuvuus onnistuisi kaikille perheille.

 

Tuoko synnytyshoidossa säästäminen säästöjä?

Voiko synnytyshoidosssa säästäminen tosiaan tuoda kokonaisvaltaisia säästöjä? Epäilen, että synnytysvalmennuksessa säästetyt eurot joudutaan maksamaan moninkertaisesti takaisin synnytyksenhoidon kuluissa sekä perheiden pahoinvoinnin lisääntymisenä.

Synnytyskokemus ei ole suoraan verrannollinen siihen miten synnytys fyysisesti meni eli siihen oliko kyseessä alatiesynnytys, avustettu synnytys (imukuppi) tai sektio. Suurempi merkitys on siinä, miten perhettä on kohdeltu, miten heille on puhuttu, miten kuultu tai miten perhe on saanut olla mukana tekemässä päätöksiä. Kun perhe saa olla toimijana synnytyksessä, hänelle muodostuu positiivisempi kuva synnytyksestä ja hän voi todennäköisesti paremmin lapsivuodeaikana. Tämä edesauttaa perheen henkistä ja fyysistä hyvinvointia pitkälle tulevaisuuteen.

Perheen valmentamiseen menneet rahat tulevat siis moninkertaisesti säästettyä myöhemmin.

Neuvolan valmennus

Neuvoloilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota synnytysvalmennusta ja siihen on myös sisältö määritelty. Erittäin harva neuvola kuitenkaan täyttää kaikkia näitä tavoitteita eikä kukaan tätä valvo. Synnytyssairaalan videot netissä eivät korvaa hyvää synnytysvalmennusta edes tiedollisesti.

Osastohoitaja Helsingin neuvoloista kertoo näin

”Ryhmätapaaminen poistettiin kokonaisuudistuksen yhteydessä, koska se oli saanut huonointa asiakaspalautetta. Osa ei kokenut luontevaksi avautua parisuhdeasioista ryhmissä.”

Mistä tämä kertoo? Ei siitä, etteivätkö perheet tarvitse tähän tietoa ja apua vaan siitä, että menetelmä (ryhmävalmennus) ei tähän toimi.

Onneksi on kuitenkin menetelmiä tarjota laadukasta ja jopa kustannustehokkaampaa valmennusta monin eri tavoin.

 

Synnytyksen ABC synnytysvalmennus tutkittu ja kehitetty tämän päivän vanhemmille

Verkkokurssit, joissa on keskustelumahdollisuus ryhmässä ja henkilökohtaisesti valmentajan kanssa on erittäin hyvä tapa tarjota valmennusta. Siinä tekniikka on renki eikä isäntä. Tekniikkaa kannattaa hyödyntää tilanteeseen sopivalla tavalla, mutta ei antautua sille kokonaan. Verkkokurssi on saatavilla silloin, kun perhe kaipaa tietoa eikä vain yhtenä päivänä raskauden aikana, kuten ryhmävalmennuskerta. Verkkokurssiin voi myös paneutua uudelleen juuri ennen synnytystä, mikä rauhoittaa synnyttäjää h-hetkellä.

Synnytyksen ABC on kehitetty codesign menetelmillä yhdessä vanhempien, kätilöiden ja neuvolan terveydenhoitajien kanssa. Sen sisältö ja tapa tarjota tietoa on synnytysvalmennukselle sopiva ja se sisältää kaikki Valtioneuvoston vaatimukset.

Synnytyksen ABC on kaikille saavutettavissa ja synnytysvalmentaja on saatavilla joka päivä. Vastaukset kysymyksiin tulee yleensä parin tunnin sisään. Kunta pystyy tarjoamaan Synnytyksen ABC:n vanhemmilleen osana laadukasta perhevalmennusta ja täten säästämään tulevaisuuden kuluissa, kun perheet voivat paremmin. Toki tämä maksaa enemmän kuin HUS:n ilmaiset videot netissä, mutta uskallan luvata, että perheet voivat tämän jälkeen paremmin.