10 syytä ottaa doula mukaan synnytykseen

Miksi ottaa joku tuntematon henkilö synnytykseen mukaan? Minullahan on jo puolisoni tukenani. Tämä on yleinen ajatus, kun puhutaan doulan mukaan ottamisesta synnytykseen.

woman-358779_1280
Isä synnyttäjän tukena, miksi ei myös doula molempien tukena?

Tässä on 10 syytä, miksi kannattaa ottaa doula mukaan synnytykseen:

1. Doula on synnytyksessä teitä varten.
2. Hän huomioi erilaiset tarpeesi synnytyksen aikana tukien hyvän synnytyskokemuksen syntymistä.
3. Doulan läsnäolo tukee kiintymysuhteen rakentumista.
4. Doula tarjoaa jatkuvaa tukea vanhemmille.
5. Tukee kumppanin roolia auttaen häntä tukemaan synnyttäjää eri tavoin.
6. Tuntee laajasti eri rentoutumis- ja kivunlievitysmenetelmät
7. Tarjoaa henkilökohtaista tukea ja tietoa pohdintoihisi.
8. Auttaa ensi-imetyksessä-
9. Vähentää synnyttäjän ja kumppanin jännistystä ja mahdollisia pelkoja.
10. Vähentää keisarileikkausten määrää.
Lähde: http://www.birthingwithlove.com/birth-doulas/

Ja mitä siihen tuntemattomuuteen tulee, doula on todennäköisesti teille kaikista tutuin henkilö, jonka tapaatte synnytyksen aikana. Doula tutustuu teihin ja teidän toiveisiinne synnytyksen suhteen jo etukäteen ja valmistautuu tukemaan teitä haluamallanne tavalla. Doula tukee teitä jo kotona ja siirtyy mukananne sairaalaan jatkaen tuen antamista sairaalassa. Sairaalassa doula auttaa teitä ymmärtämään sairaalan toimintaa ja työskentelee kätilön kanssa yhteistyössä teidän parhaaksi.

Suomen julkinen terveydenhuolto hoitaa hyvin synnytyksen teknisen hoitamisen, mutta synnyttäjän kohtaaminen henkisesti ei aina toteudu. Kätilöiden resursseja myös leikataan koko ajan ja heiltä on usein viety mahdollisuus synnyttäjän jatkuvaan tukemiseen. Jatkuva tukeminen on tutkimuksissa todettu olevan erittäin tärkeä osa synnytyksen hoitoa. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003766.pub5/abstract)

Doula on paikalla vain teitä varten ja tukee niin synnyttäjää kuin puolisoa teidän haluamallanne tavalla. Puoliso pystyy olemaan aktiivisemmin mukana, kun doula antaa ideoita miten helpottaa synnyttäjän oloa tai mitä muuta hänen hyväkseen voi tehdä. Puoliso voi keskittyä täysin synnyttäjän tukemiseen, kun doula hoitaa ajatustyön.