Mikä doulapaketti sopii sinulle?

Toimin Doulesin doulana joten doulausta työkseni. Olen ollut monenlaisissa doulauksissa mukana ja nähnyt lukemattomia erilaisia elämäntilanteita ja synnytyksiä. Koska doulaus on suhteellisen uutta ja välillä asiakkaiden tuntuu olevan hankala ymmärtää doulapalveluiden eroja, niin olen kehittänyt doulapaketteja. Tässä tekstissä kerron niiden eroista, jolloin sinun on helpompi valita niiden välillä.

Doulahan toimii synnyttäjän tukena, turvana ja tiedon lähteenä jo ennen raskautumista, raskauden ajan, synnytyksessä ja tuki voi jatkua lapsivuodeaikana. Se, minkälaista tukea tarvitset ja missä vaiheessa doulan tuesta on sinulle hyötyä, riippuu paljolti sinun elämäntilanteestasi sekä sinun lähtökohdistasi.

Alla olevasta kuvasta näet yleisimmät doulapaketit.

Doulapaketteja mistä valitaHetidoulaus

Hetidoulauksessa soitat minulle ja pyydät minut doulaksesi, kun olet menossa sairaalaan synnyttämään. Jos vastaanottotarkastuksen jälkeen jäät sairaalaan, niin tulen tueksesi (voit myös soittaa ja pyytää tulemaan myöhemmin – esim. käynnitystapauksissa). Tuen sinua synnytyksessä vauvan syntymään asti aina tilanteen rauhoittumiseen saakka. Voin auttaa  myös ensi-imetyksessä.

Jos sinulla on tukihenkilö mukana synnytyksessäsi (esim. kumppani), niin opastan häntä tukemaan sinua. Tällöin tukihenkilösi on lähempänä sinua synnytyksen aikana ja teille molemmille tulee parempi synnytyskokemus, josta on hyvä jatkaa lapsivuodeaikaan.

Tämä on maailmalla yleinen tapa doulata eli synnyttäjä ja doula eivät ole tutustuneet toisiinsa etukäteen. Suurin osa doulatutkimuksista on tehty tämän tyyliisssä doulauksissa (esim. laaja Cochrane review) ja tulokset ovat olleet erinomaiset.

Doulan tuki mm. lisää normaalin synnytyksen kulun todennäköisyyttä, vähentää toimenpiteiden tarvetta ja synnytyksen jälkeistä masennusta sekä lisää imetyksen onnistumista. Cochrane reviewn tutkimuksen mukaan doulan tuella on seuraavia vaikutuksia:

  • 31% vähemmän synteettistä oksitosiinia tehostamaan supistuksia
  • 28% vähemmän keisarileikkauksia
  • 9% vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä
  • 14% harvemmin lapsi vietiin synnytyksen jälkeen lastenosastolle
  • 34% vähemmän tyytymättömyyttä synnytykseen
  • 12% enemmän spontaaneja synnytyksiä (ei käynnistystä, ei imukuppia)

Doulan tuki on huomattu olevan niin merkittävä, että USA:n julkinen terveydenhoito Medicaid tarjoaa doulapalvelun jäsenilleen ilmaiseksi jo useassa osavaltiossa.

Pikadoulaus

Monille synnyttäjille Suomessa doula on vielä vieras ajatus. Kuin ottaisi tuntemattoman henkilön elämän intiimimpään tapahtumaan.

Koska kokemukset ovat vielä vähäisiä, niin tämä on ihan ymmärrettävä ajatus. Siihen auttaa usein doulaan tutustuminen etukäteen. Tällöin doula tuntee sinut ja sairaalaan mennessä doula voi olla ainoa tuttu henkilö sinulle ja tukihenkilöllesi. Doula ja kätilö työskentelevät yhdessä sinun parhaaksesi omilla tonteillaan.

Kun tarvitset doulan tarjoamaa tukea vain synnytyksen aikana, mutta haluat kuitenkin tutustua, nii pikadoulauspaketti on sopiva sinulle.

Pikadoulapaketissa tutustumme puhelimitse etukäteen sinun tilanteeseesi ja opitte tuntemaan myös minua. Kysyn tarkentavia kysymyksiä, että voin parhaani mukaan sinua tukea. Tutustumme sinun historiaan siltä osin kuin se liittyy synnytykseen ja haluat sitä jakaa (kaikki on luottamuksellista). Lisäksi käymme läpi miten olet valmistautunut synnytykseen ja mitä toiveita sinulla on synnytyksestä. Ehkä myös lähetät synnytystoivelistan minulle sähköpostitse, niin pystyn siihen etukäteen tutustumaan.

Pikadoulapaketti toimii nopeasti,joten sen voi ottaa koska vaan ennen synnytystä.

Pikadoulauksen voit varata milloin haluat. Hyvissä ajoin raskauden aikana tai vasta lasketun ajan jälkeen. Puhelintapaaminen on usein järjestettävissä samalle tai seuraavalle päivälle.

Pikadoulauksen ei sisälly päivystämistä. Tällöin on pieni riski ettei doula pääse paikalle, mutta suurella todennäköisyydellä pääsen tukemaan sinua. Olen tottuneet lähtemään synnytykseen nopeallakin varoitusajalla.

Pikadoulapaketti sopii siis sinulle, joka haluat tutustua doulaan etukäteen, mutta et kaipaa tukea raskausaikana tai päivystämisen tuomaa varmuutta, että doula pääsee paikalle. Pikadoulapakettiin voi liittää myös päivystämistä esim. puolison matkan ajalle tai jokin tietty viikko. Kysy lisää Marjaanalta marjaana@doules.fi.

Kokodoulaus

Kun haluat täyden doulapalvelun, niin kokodoulaus tarjoaa sen sinulle.

Täydellinen paketti sisältää kaiken doulatuen mitä doulalla on tarjota. Kokopaketissa tutustutaan henkilökohtaisissa tapaamisissa ja käydään läpi synnyttäjän tilannetta sekä toiveita synnytykseen liittyen. Tapaamisissa saat henkilökohtaista synnytysvalmennusta ja minulla siihen kuuluu myös Synnytyksen ABC:n verkkokurssi, jota sinä ja tukihenkilösi voitte käydä läpi omassa rauhassa.

Iso osa tukemista tulee raskauden aikana, kun jutellaan puhelimitse tai sähköpostitse erilaisista raskauteen tai synnytykseen liittyvistä seikoista. Minulta voit kysyä helposti neuvoa raskausajan ongelmissa ja lähetän sinulle lisätietoa. En ole terveydenhoitohenkilö, joten en anna hoitoon liittyviä neuvoja, mutta autan etsimään tietoa eri vaihtoehdoista sekä autan ymmärtämään tilanteen. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi stressitilan lieventämisessä.

Kokodoulauksesssa pakettiin liittyy mm. täysi päivystysvalmius neljän viikon ajan, jolloin olen 24/7 valmis 2h varoitusajalla tulemaan synnytykseesi. Lisäksi pakettiin kuuluu varadoula eli jos en jostain syystä pääse tulemaan, niin soitan luotettavan kollegan paikalle. Henkilökohtaisessa synnytysvalmennuksessa pystymme ottamaan huomioon kaikki sinun ja mahdollisen kumppanin tarpeet.

2-6 viikkoa synnytyksestä tulen käymään luonasi jälkitapaamisessa. Vastaan kysymyksiisi lastenhoidosta, imettämisestä, kantamisesta yms ja tarpeen vaatiessa ohjaan erilaisten ammattilaisten puoleen laajasta verkostostani. Voit aina synnytyksen jälkeenkin kääntyä puoleeni ja kysyä lisätietoa. Tärkeintä jälkitapaamisessa on kuitenkin käydä läpi synnytys. Kun synnytyksestä on jo muutamia viikkoja, niin ehkä mieleesi on noussut kysymyksiä siitä. Keskustelu on yleensä antoisa ja kokoaa synnytyksen eri vaiheet selkeämmäksi kokonaisuudeksi kuin mitä ne ovat muistissa olleet. Vastaan myös kysymyksiin miksi ja mitä tehtiin ja ymmärrät paremmin synnytyksen aikaista päätöksentekoa.

Löysitkö omasi?

Toivottavasti löydät sinulle sopivan doulapalvelun. Jos kaipaat erilaista palvelua, niin ota rohkeasti yhteyttä. Doulapaketteja voi koostaa monia erilaisia.

Lisätietoa minun doulapaketeista löytyy Doulesin sivulta.

Marjaana Siivola
Sertifioitu doula CD(DONA)
Sertifioitu synnytysvalmentaja CCCD(CAPPA)
DI ja tekniikan insinööri

Doula-asiaa miettiessäsi tilaa Synnytyksen ABC:n 101 apua synnytykseen vinkkilista.