Synnytyksen ABC synnytysvalmennus

Neuvolan synnytysvalmennus uudella tavalla

Neuvolan perhevalmennuksen synnytysvalmennus voidaan tarjota nyt myös aktiivisen verkkovalmennuksen avulla. Synnytyksen ABC tarjoaa laadukkaan synnytyksen verkkovalmennuksen kustannustehokkaasti verkossa, mutta niin, että synnytysvalmentaja on tavoitettavissa.

Nyt neuvolan asiakkaan ei tarvitse odottaa sitä yhtä ajankohtaa raskauden aikana, milloin neuvolassa puhutaan synnyttämisestä vaan hän voi käydä verkkokurssia juuri silloin, kun hänellä herää siihen motivaatio sekä tarve oppia synnytyksestä.

Verkkovalmennusta asiakas voi käydä oman kodin rauhassa silloin, kun hänellä on aikaa. Kurssin voi käydä missä vaiheessa raskautta haluaa ja kurssin materiaaleihin voi palata pitkin raskautta niin raskaana oleva kuin hänen kumppaninsa.

Synnytyksen ABC tarjoaa kunnille laadukkaan ja kustannustehokkaan tavan täyttää kaikki synnytysvalmennuksen tavoitteet ja paljon enemmänkin.

Kun synnytysvalmennus on verkossa, voidaan neuvolan perhevalmennuksen ryhmätapaamisissa keskittyä kyseiselle ryhmälle tärkeisiin aiheisiin. Perhevalmennuksessa päästään myös pidemmälle, kun vanhemmat ovat tutustuneet materiaaliin etukäteen verkkokurssilla ja aihetta käsitellään sen jälkeen ryhmässä (flip-learning, käänteinen oppiminen).

Synnytyksen ABC ja sairaalan videot

Synnytyksen ABC verkkovalmennus täydentää synnytyssairaaloiden omia valmennusvideoita käsittelemällä laajasti latenssivaihetta ja miten pärjätä kotona mahdollisimman pitkään. Synnytyksen ABC sisältää perustiedot synnytyksen fysiologiasta, jonka avulla motivoidaan synnyttäjää valmistautumaan synnytykseen enemmän.
Synnytyksen ABC:ssä synnytysvalmentaja Marjaana Siivola on helposti ja nopeasti tavoitettavissa. Koska synnytysvalmennus on iso osa päivän työtä, niin vastaaminen tapahtuu pääosin saman päivän aikana.
Marjaanaan saa yhteyden kysymällä kyseisen osion keskusteluosassa, keskustelemassa Facebook-ryhmässä, soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Tämä helpottaa niin neuvolan terveydenhoitajien kuin synnytyssairaalan kätilöiden työtä.

Synnytyksen ABC:n synty

Synnytyksen ABC on kehitetty yhdessä vanhempien, neuvolan terveydenhoitajien ja kätilöiden kanssa lisäämään synnytykseen valmistautumista. Verkkovalmennuksessa on otettu huomioon eri perhetilanteet ja erilaiset tavat synnyttää. Synnytyksen ABC tarjoaa neutraalia, tutkimuksiin perustuvaa tietoa synnytyksestä eikä ohjaa mihinkään tiettyyn tapaan synnyttää.
Valtioneuvoston vaatimukset synnytysvalmennukselle ovat seuraavat:
 • Kokonaisvaltainen ja myönteinen synnytyskokemus
 • Synnytyksen kulku
 • Hallinnantunne ja kivunlievitysmenetelmät
 • Synnyttäjä aktiivisena toimijana
 • Tavallisimmat lääketieteelliset interventiot synnytyksen aikana
 • Ensihetket ja -päivät synnytyksen jälkeen
 • Yhteydenotto synnytyssairaalaan käytäntöjen mukaisesti/tarvittaessa ja synnyttämään lähdön ohjaus

Synnytyksen ABC sisältää kaikki nämä tavoitteet. Kurssin tiedoilla vanhemmat pystyvät rauhallisin mielin rentoutumaan kotona mahdollisimman pitkään ja he osaavat käyttää monia pehmeitä keinoja kivunlievitykseen. Sairaalaan siirryttyään vanhemmat ovat tietoisia sairaalan vaihtoehdoista, yleisimmistä toimenpiteistä ja lääkkeellisistä kivunlievityksistä, mikä helpottaa kätilön työtä. Kurssilla on myös tietoa äidin palautumisesta, imetyksestä ja vauvan hoidosta. Vanhemmat voivat lukea näitä lapsivuodeaikana vaikka keskellä yötä, jos tarvetta ilmenee.

Kurssilla kerrotut perustelut motivoivat vanhempia valmistautumaan synnytykseen.
Kurssi sisältää mm. seuraavat aiheet
 • Synnytyksen käynnistyminen (käynnistymisen merkit: mm. supistukset, lapsiveden meno tai tihkuminen, limatulppa)
 • Synnytyksen käynnistäminen (pehmeät keinot ja lääketieteelliset)
 • Synnytyksen vaiheet (harjoitussupistukset, avautumisvaihe, latenssivaihe, aktiivinen synnytys, siirtymävaihe, ponnistusvaihe, jälkeisvaihe)
 • Synnytyksen edistyminen (vauvan kiinnittyminen, vauvan laskeutuminen, kohdunkaulan pehmeneminen ja lyhentyminen, kohdunsuun avautuminen, vauvan kääntyminen lantiossa)
 • Kivunlievitys (sis. luonnolliset ja pehmeät kivunlievitykset sekä lääkkeelliset, mm. epiduraali)
 • Oma valmistautuminen (mm. mitä mukaan sairaalaan eli sairaalakassi, synnytystoivelista, tukihenkilön vinkit, …)
 • Sairaalan toimenpiteet ja erityistilanteet synnytyksessä (mm. laktaatti, oksitosiini, sydänäänikäyrän seuraaminen, keisarileikkaus)
 • Ensi-imetys, imetyksen ensipäivät
 • Vauvan normaali olemus synnytyksen jälkeen
 • Äidin palautuminen
 • Vastasyntyneen hoito

Tule tutustumaan!

Tarjoan neuvolalle mahdollisuuden tutustua kurssiin maksutta. Jos haluat tunnukset, niin laita sähköpostia osoitteeseen marjaana@synnytyksenabc.fi. Kerro viestissä minkä neuvolan/kunnan neuvolasta yhteydenotto tulee.

Kunta voi täydentää neuvolan synnytysvalmennusta tarjoamalla kurssin odottajalle osana perhevalmennusta tai vanhemmat voivat itse ostaa kurssin.
Synnytyksen ABC on erittäin kustannustehokas tapa tarjota kattava synnytysvalmennus ja neuvola pystyy keskittämään perhevalmennuksen resurssit haluamiinsa aiheisiin.
Jos sinulla on kysyttävää, niin vastaan mielelläni. Puhelinnumeroni on 050-5969011, sähköposti marjaana@synnytykseabc.fi ja kotisivulla synnytyksenabc.fi on pikaviestin, millä voi myös ottaa yhteyttä.

Odottaja

Jos haluat Synnytyksen ABC:n verkkovalmennuksen osaksi neuvolasi perhevalmennusta, voit kertoa neuvolan terveydenhoitajalle siitä suoraan tai voit lähettää neuvolasi sähköpostiosoitteen minulle. Otan heihin sitten yhteyttä.

Tästä voit tilata ilmaisen Synnytyksen ABC:n minikurssin.