Pikadoulauskokemus

Pikadoulaus ja hetidoulaus onnistuvat nopealla aikataululla, jolloin doula tukee mukaasi synnytykseen sairalaaan. Pikadoulauskokemus voi myös olla merkittävä, vaikka takana ei ole yhteisiä tapaamisia ja etukäteen tutustumista.

Pika- ja hetidoulauspalveluissa doula tulee tueksesi, kun olet synnytyksen aktiivisessa vaiheessa. Doula rauhoittaa ja rentouttaa sinua ja tukihenkilöä ja auttaa kaikin käytettävissä olevin keinoin parantamaan oloasi synnytyksen aikana.

Tässä on Sannan pikadoulauskokemus synnytyksestään, mikä oli Marjaanan yksi ensimmäisistä pikadoulauksista. Tämäkin kokemus näytti, että doulasta on hyvin apua myös nopealla aikataululla. Olimme tavanneet doulaillassa ennen synnytystä.

Meidän suloisen tytön synnytystarina ja pikadoulauskokemus

Ajattelin 2 viikkoa ennen laskettua aikaa, että menen sairaalaan ja otan epiduraalin ja kätilöt sitten ohjeistaa… Ajatus piikistä selkäytimeen rupes pelottamaan ja muutaman ystävän kuvailemat allassynnytykset kiehtoivat! Onhan sitä ennenkin lapsia synnytetty ilman kivunlievitystä. Yksi kaveri totesi, että mun kipukynnys on niin matala, etten varmasti handlaa supistuksia ilman epiduraalia…

No.. Sain Ina May Gaskinin kirjan “Guide to Childbirth” luettavaksi ja itkun kanssa sitä luin. Selvittelin allassynnytyksen mahdollisuutta ja doulan palkkaamista englantia puhuvan mieheni ja minun positiivisen synnytyskokemuksen mahdollistamiseksi. Kävin Aktiivisen Synnytyksen vesisynnytysinfossa, joka oli muuten ihan mahtava! Luotto omaan kroppaan ja etenkin mieleen kasvoi tiedon lisääntyessä. Vältin katsomasta mitään kauhuvideoita tai kuuntelemasta epäonnistuneita synnytyskokemuksia. Olin päättänyt luottaa kehooni. Halusin lääkkeettömän allas-synnytyksen. Palkkasin doulan.

Yliaikaiskontrollissa aamulla 23.9 synnytys käynnistettiin 41+5 kalvojen puhkaisulla, koska lapsivettä ei ollut juuri lainkaan. Mitään ei tapahtunut vaikka akupainantaa ja hierontaa kokeiltiin illan mittaan. Viimein päätettiin laittaa oksitosiinitippa (ihan minimiannos), enkä päässyt altaaseen vaikka sitä kovasti toivoin. Kätilö oli kuitenkin ihana ja kannusti synnytyksen muiden toiveiden toteutukseen. Supistukset oli ihan eri luokkaa heti, kuin mitä olin kokenut viimeiset 6 yötä ja 2 päivää kahden viikon aikana. Kolmessa tunnissa olin kokonaan auki.

9 cm kohdalla mulle tarjottiin epiduraalia, mutta en sitä ottanu vaan aattelin et kyllä se sentti vielä menee! Olin jaloillani lähes koko avautumisvaiheen, lantion keinuttelua alussa ja omia sheikkailuja, ääntä (AAt oli mulle parhaat!), venyttelyjä ja tanssia rentoutumiseen. Ilokaasu mukaan, kun kivut koveni sekä doulan pyyhkeellä pyllyn päältä sheikkaus oli ihan parasta. Mies ja doula toimi mun kanssa kuin maailman paras synnytystiimi tarjoten tukea, kannustusta, puristuksia (milloin mitäkin) ja juomista.  Mies toimi DJ:nä. Musiikilla ja omilla LED-kynttilöillä (Clasusta saa kaukosäätimellä toimivia , ihan mahtavia myös yöimetyksiin tai yövaloksi) saatiin mahtava tunnelma huoneeseen.

Tyttömme oli takaraivotarjonnassa lantiossa ja en häntä saanut omin avuin ponnistettua muutamaan tuntiin. Keisarinleikkausta jo väläyteltiin, joka hirvitti. Oli kerättävä voimat ja ponnistettava, että imukupilla saatiin avustettua ponnistusvaihe. Pyysin paikallispuudutteen, että uskalsin ponnistaa vedon kanssa. Leikkaamistakaan ei enää huomannut. Mikä uskomaton tunne saada oma pieni tyttö syliin terveenä ja hirmuisan tarkkaavaisena!  Hän katsoi meitä suoraa silmiin ja oli niin rauhallinen ,vaikka hieman hätä neidille tuli lopussa.

Synnytyskokemus oli äärimmäisen positiivinen, vaikka se ei mennyt niinkuin toivoin. Monelta osin kuitenkin toiveet toteutui. Koin olevani tilanteessa päättävänä osapuolena ja minua kuunneltiin. Olin omissa vaatteissa ja tiesin mitä suurinpiirtein odottaa synnytyksen eri vaiheissa. Se oli positiivinen voimaannuttava kokemus myös miehelle, joka oli yksi iso tavoite. Hän ylisti doulamme taivaisiin vaikka siis tapasi hänet vasta sairaalassa synnytyssalissa. Minä olin myös kuulemma superhuman warrior.  En tiedä olisinko selvinnyt ilman epiduraalia, jollei doulamme olisi ollut paikalla henkisenä tukena, lääkkeettömiä kivunlievitystapoja toteuttamassa ja mukana tanssimassa supistusten välissä  . Pikadoulaus oli meidän budjettiin just hyvä.

Haluan kiittää doulaamme, Marjaana Siivolaa, kun olit ikimuistoista kokemusta meidän kanssa luomassa!  Suosittelen häntä lämpimästi!! Suosittelen myös tiedon etsimistä sekä oman mielen ja kropan voimaan luottamiseen, koska se yllätti! Kestinhän mä ne supistukset ilman epiduraalia ja vielä ekstra potkulla (oksitosiinitipalla)!!  En sano, että kukaan olisi huonompi epiduraalia ottaessaan, mutta mulle se oli tärkeä tavoite. Mahtavia synnytyskokemuksia kaikille toivottaen!  Kiitos kun luit.

Keskustelua Facebookissa: 

Marjaana Siivola: Kiitos Sanna  Olit mahtava! Tämä oli vahvistava kokemus pikadoulauksesta minullekin. Vaikka ei tutustuttu laajemmalti etukäteen, niin silti pystyin doulana auttamaan sinua ja miestäsi. Oli mahtavaa olla mukana tanssimassa teidän kanssanne. Kiitos, kun sain kunnian olla mukana suloisen tyttönne synnytymässä.

Sanna: Kyllä se musta riitti, että tavattiin kerran doulaillassa ja sit puhuttiin puhelimessa pari kertaa. Kyllä siinä saa jo hyvän käsityksen ihmisestä. Tykkäsin heti sun iloisesta, empaatttisesta ja rempseästä olemuksesta ja sun tietomäärästä ja kuten sanoin synnytyksen jälkeenkin, et hitto oot vahva! Jaksoit lähes taukoomatta sheikata mua yhdessä vaiheessa!  Toki myös hinnalla oli merkitystä pikadoulauksen valitsemisessa. Myös se vaikutti osaltaan varmasti positiivisesti, et tulit sairaalaan pari tuntia ennen äksöniä ja saatiin jutella ja nauraa porukalla mimmien kanssa ja kokeiltiin eri hierontoja käynnistykseen. Hymyilyttää vieläkin meidän jutut  Kiitos vielä! Oot huippu Marjaana! 

doula Marjaana sairaalassa lantion painaminen pieni