doula synnyttäjä sairaala synnytys

Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve – Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa

Doulan avulla synnyttäminen kiinnostaa yhä useampaa suomalaista odottajaa. Eikä ihme. Synnytystenhoito ajetaan yhä suurempiin yksiköihin ja synnytysvalmennuksia karsitaan. Silti odottajat ja synnyttäjät haluat valmistautua synnytykseen ja haluavat tulla kohdatuksia synnytyksen aikana.

Tammikuun 2017 lopulla Lännen Media kirjoitti doulatoiminnasta monessa eri lehdessään ja doulatoiminnasta uutisoitiin mm. Aamulehdessä, Kalevassa, Pohjalaisessa, Satakunnan Sanomissa ja Turun Sanomissa.

Tässä Kalevassa ollut jutun osa sähköisesti luettavana:

Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve – Doulan avulla synnyttäminen voi olla ihanaa

Syn­ny­tys­tu­ki­hen­ki­löl­le on kasvava tarve.
Doula käyttää rebozo-huivia asiakkaan rentouttamiseen. Kuva Kalevasta.

Doula ei ole suojattu nimike, joten vanhempien kannattaa ottaa selvää doulan taustoista ennen doulan palkkaamista. Koulutettu doula on käynyt vähintään 20h doulakoulutuksen ja hän tietää mikä on doulan toimenkuva ja miten se eroaa esim. kätilön toimenkuvasta.

Suomen Doulat ry:n kaikkien jäsenten tulee toimia doulan toimenkuvan mukaisesti ja yhdistys kannustaa kaikkia doulia käymään doulakoulutuksen. Myös kätilöiden tulisi käydä doulakoulutus, sillä doulan rooli eroaa kätilön roolista ja heidän voi olla vaikea päästää irti kätilön roolistaan. Erityisesti sairaalassa doulana toimivien yksityisten kätilöiden pitää selvittää oma uusi roolinsa sairaalassa.

Doulan avulla synnyttäminen

Doula on sinulle tuki ja turva odotuksen aikana, synnytyksessä sekä sen jälkeen. Doula tarjoaa tietoa ja kuuntelee sinua. Hän keskittyy sinun palvelemiseen, jotta sinä voit saada parhaimman mahdollisen alun perheellesi. Synnytys ei ole vain päivä elämässä vaan sillä on iso merkitys sinulle, vauvallesi sekä perheesi hyvinvointiin. Doula auttaa tekemään siitä parhaan mahdollisen.

Lisätietoa doulasta löytyy täältä: Doula infolehtinen

Tutustut doulaan yleensä etukäteen. Sen voi tehdä esimerkiksi doulaillassa tai Suomen doulat ry:n Kysy doulalta tapaamisessa. Doulan voi tavata myös doulatapaamisessa esim. omassa kodissasi. Kun olet päättänyt kenet pyydät doulaksi, niin sen jälkeen doula on kanssakulkijasi, olkapää ja keskustelukumppani. Doula tukee sinua löytämään tarvittavaa tietoa ja valmistautumaan synnytykseen. Doula tulee sopimuksen mukaisesti synnytykseen ja tukee sinua koko synnytyksen ajan, vaikka kätilöt vaihtuvat. Se luo sinulle turvaa ja pysyvyyttä synnytykseen.

Doulakoulutus

Suomessa Doules tarjoaa kansainvälistä DONA Internationalin hyväksyttyä douakoulutusta. Kun doula on käynyt peruskurssin ja tietää doulantyön perusteet, hän jatkaa kouluttautumistaan doulalle tärkeissä aiheissa, kuten mm. lääkkeettömät kivunlievitykset, synnytysvalmennus ja imetys. Näin hän osaa kokonaisvaltaisemmin tukea perhettä ja hän osaa ohjata toisen ammattilaisen luo silloin, kun vanhemmat sitä tarvitsevat.

Perheen olisi tärkeä tietää miltä pohjalta doula tekee työtään. Eli onko hänellä doulaukseen liittyvää koulutusta ja onko hän mahdollisesti sertifioitunut. Kun doula on sertifioitunut, niin hänellä on vankka tietopohja juuri doulaukseen, hän ymmärtää synnytyksen kulun laajasti ja hänellä on vaadittu kokemus doulana toimimisesta synnytyksissä. Kun valitset itsellesi sertifioidun doulan, niin saat todennäköisemmin juuri sitä tukea, mitä olet hakemassa doulalta.

doula synnyttäjä sairaala synnytys

Doula Marjaana

Marjaana Siivola on koulutettu ja sertifioitu doula. Marjaana kävi DONAn doulakoulutuksen 2011 ja hän sertifioitui 2013. Marjaana tarjoaa doulapalvelua ammatikseen ja hänellä on laaja kokemus erilaisista synnytyksistä. Doulapalvelussaan hän keskittyy juuri kyseisen synnyttäjän toiveisiin ja tilanteeseen. Marjaanalla on myös hyvät suhteet sairaaloiden kätilöihin.

Täältä löytyy doula Marjaana Siivolan sivu: Marjaana Siivola CD(DONA), Doules.

Lisätietoa Marjaanan koulutuksista: Doula Marjaana