hetidoulaus doula Marjaana

Hetidoulaus

Doula alkaa olemaan jo usealle odottajalle tuttu termi ja yhä useammat tietävät mitä doula tekee. Lyhyesti kerrottuna doula tukee sinua raskausaikana, synnytyksessä sekä synytyksen jälkeen. Mutta mitä, jos synnytys käynnistyy ja huomaat kaipaavasi doulaa? Silloin hetidoulaus voi olla sinun juttusi.

Hetidoulaus

Hetidoulaus on doulaus, jossa kutsut doulan paikalle sairaalaan silloin, kun synnytyksesi on käynnissä.

Tässä doulauksessa ei tavata tai käydä puhelinkeskusteluja, vaan pyydät doulan synnytykseesi silloin, kun h-hetki on käsillä. Doula tulee osaksi synnytystiimiäsi tarjoamaan jatkuvaa läsnäoloa, kivunlievitystä, rentoutusta ja rauhoittumista. Doulalle kannattaa antaa esittelykirje kätilölle, josta doula saa hyvää tietoa toiveistasi ja doula osaa kysyä tärkeimmät kysymykset, joilla hän pääsee tukemaan sinua optimaalisesti sinun toiveissasi.

Kenelle hetidoulaus sopii?

Hetidoulaus sopii heille, jotka ehkä jo raskausaikana miettivät doulan ottamista, mutta eivät syystä tai toisesta doulaa palkanneet.

Hetidoulaus sopii myös silloin, kun synnytys ei mene ihan halutun kaltaisesti ja olet vähän hukassa mitä voisi tehdä, kaipaat ideoida, tukijaa sekä siihen viereen läsnäolijan. Kätilöt eivät kiireisinä aikoina ehdi olla vierelläsi koko ajan, mutta jatkuvan läsnäolon on huomattu parantavan synnytyksen kulkua sekä vähentävän mm. toimenpiteiden tarvetta.

Voiko hetidoulaus toimia?

Laajat doulatutkimukset, joissa on saatu mahtavia tuloksia, on tehty erilaisissa ohjelmissa, joissa synnyttäjä ei tunne doulaansa etukäteen. Silti nämä doulaukset ovat toimineet hyvin ja niistä ollaan saatu mahtavia tuloksia.

Cochrane Reviewn laaja, yli 15 000 synnyttäjää kattava tutkimus, osoitti, että ennestään synnyttäjälle tuntemattoman doulan tuella oli seuraavia vaikutuksia:

  • 31% vähemmän synteettistä oksitosiinia tehostamaan supistuksia
  • 28% vähemmän keisarileikkauksia
  • 9% vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä
  • 14% harvemmin lapsi vietiin synnytyksen jälkeen lastenosastolle
  • 34% vähemmän tyytymättömyyttä synnytykseen
  • 12% enemmän spontaaneja synnytyksiä (ei käynnistystä, ei imukuppia)

Doulan tarjoamalla jatkuvalla tuella on siis merkittäviä vaikutuksia synnytyksen kulkuun ja käytettyihin toimenpiteisiin sekä myös vauvan hyvinvointiin synnytyksen jälkeen. Erityisesti vaikutusta on synnytyskokemuksen muodostumiseen. Doulan avulla synnyttäjä tuntee tulevansa kuulluksi ja tuntee saavansa tietoa ja tukea päätöksentekoon.

Tutkimuksen mukaan nämä hyödyt tulivat esille eniten silloin, kun doula ei kuulunut synnyttäjän sosiaaliseen lähipiiriin eikä sairaalan henkilökuntaan vaan oli koulutuksen käynyt ulkopuolinen synnytysdoula.

Mitä hetidoulaus sisältää?

Hetidoulaus sisältää sen, että doula tulee paikalle, jos vaan pystyy. Jos doula ei pysty tulemaan, niin hän yrittää soittaa paikalle jonkun doulakollegan. Pyrimme aina saamaan doulan luoksesi.

Jos doula pystyy tulemaan, niin doulan tulemisen nopeuteen vaikuttaa se, missä hän soiton tullessa on ja miten hän pystyy tilanteesta lähtemään. Matkoihin menee oma aikansa, mutta yleensä doula pääsee paikalle noin 1-2h kuluttua. Joskus jopa aikaisemminkin.

Jos esim. doula Marjaana on kotonaan Jorvin vieressä ja olet Jorvissa, niin hän voi olla paikalla jopa kymmenessä minuutissa. Soita doulalle siis heti, kun vaan tuntuu siltä, että haluat hänet synnytykseesi.

Miten doulapalvelu maksetaan?

Koska aikaisempaa kontaktia ei ole, doulapalvelu maksetaan joko soiton jälkeen (kun olet saanut vahvistuksen, että doula pääsee paikalle) verkkokaupassa tai sitoudut maksamaan palvelun seitsemän (7) päivän kuluessa palvelun vastaanottamisesta verkkokaupassa.

Alla olevasta linkistä pääset maksamaan Marjaanan hetidoulapalvelun.

Et siis voi myöhästyä doulan palkkaamisessa ennen kuin lapsi on syntynyt

Miksi siis et käyttäisi doulan hyötyjä perheesi hyväksi? Synnytyskokemus muodostuu doulan kanssa todennäköisemmin positiiviseksi, mikä kantaa sinua pitkälle vanhemmuuteen ja kokemus on ihollasi lopun elämääsi. Niin tärkeä hetki lapsesi syntymä tulee olemaan. Tee siitä parempi doulan avulla. Jos ei kokodoulaus sovi sinulle, niin kannattaa ottaa joko pikadoulaus tai hetidoulaus.

Kuten edesmennys lääkäri ja tutkija John F. Kennell sanoi:

“If a doula were a drug, it would be unethical not to use it”

Lisätietoa doulaamisesta löydät Doulesin sivulta.

 

Doulapalvelu esittelyt