Miksi synnytyskipua tarvitaan?

Synnytyskipu – tuo ihmisiä jakava termi. Toiset ylistävät sitä, toisten mielestä sitä ei tarvitse kokea ja toiset eivät halua edes puhua siitä sillä nimellä. Mutta sillä on merkitystä. Synnytyskivulla on oma merkityksensä synnytyksessä ja sillä on tarkoitus.

Synnytyksen alkuvaiheessa synnyttäjän on tärkeä luottaa itseensä ja tukihenkilöihin sekä olla rauhallisessa ympäristössä, että synnytyshormonit (oksitosiini ja endorfiini) pääsevät kunnolla toimimaan. Samalla kaikki synnyttäjää stressaava tulee minimioida (estää adrenaliinin muodostumista). Näin synnytys pääsee käyntiin.

vastasyntynyt

Synnytyksen edistyessä tuntemukset kasvavat intensiivisemmiksi ja jopa kivuliaiksi. Synnytyksen lopussa kehosi alkaa tuottaamaan adrenaliinia, joka tässä loppuvaiheessa onkin toivottua. Adrenaliinin noustessa synnyttäjä voi kokea pelkotiloja ihan kuin muissakin stressaavissa tilanteissa, joissa adrenaliini kehossa lisääntyy. Tätä ei kannata säikähtää ja tukihenkilö on avainasemassa rauhoittamassa synnyttäjää.

Miksi synnytyskipu on hyväksi?

Stressitilassa keho turvaa synnyttäjän tärkeimpien elinten hapensaannin ja verenkierto tehostuu tärkeissä elimissä. Pitkänkin synnytyksen päätteeksi synnyttäjä usein “herää” ja löytää voimia ponnistaa juuri adrenaliinin ansiosta. Vauvan syntymän jälkeen äiti on adrenaliinin ansiosta valpas vastaanottamaan vauvan, hoitamaan sitä ja kokeilemaan ensi-imetystä. Adrenaliinin haihduttua ja entistä suuremman oksitosiinimäärän ansiosta äiti nukahtaa hyvin ansaitulle levolle palautumaan synnytyksestä.

Äidin adrenaliini siirtyy istukan kautta myös vauvaan ja sillä on tärkeä rooli vauvan selviytymisessä synnytyksen aikana sekä sen jälkeen. Adrenaliini auttaa  vauvaa selviämään synnytyksen aiheuttamasta stressitilasta, kun vauvan verenkierto keskittyy turvaamaan tärkeimpien elinten hapensaannin. Adrenaliini myös auttaa vauvaa käyttämään glukoosivarastoja energian saamiseksi. Samaan aikaan synnytyksen tärkeimmät hormonit oksitosiini ja endorfiini ovat luonnon omia kipulääkkeitä äidin lisäksi myös vauvalle.

Syntymän jälkeen adrenaliini auttaa vauvaa puhdistamaan keuhkot ja ilmatiet sekä muokkaamaan kehon toimintoja synnytyksen jälkeiseen elämään (mm. sydämensyke ja lämpötilan ylläpitäminen). Adrenaliini auttaa vauvaa olemaan pirteä syntymän jälkeen ja turvaamaan kiintymysuhteen alkamisen synnyttäjän kanssa, jotta tämä huolehtisi hänestä jatkossa. Lisäksi adrenaliini auttaa häntä kömpimään äidin rinnalle ensimmäisten tuntien aikana. Tämän jälkeen vauvan adrenaliinitaso alenee ja hän vaipuu usein sikeään uneen palautuakseen syntymästä.

Stressitilan nostattama adrenaliini auttaa äitiä ja suojaa vauvaa. Synnytyskipu on siis sinun ja vauvasi liittolainen synnytyksessä sekä sen jälkeen.

***

Kun haluat oppia synnytyksestä lisää, tilaa ilmainen Synnytyksen ABC:n nimikurssi sähöpostiisi!

synnnytyksen abc doules pallo