Paras alku perheellesi Doules Doula Marjaana

Miten valmistautua synnytykseen?

Mahtavaa huomata kuinka yhä useampi odottaja ymmärtää valmistautua synnytykseensä! Itse tein sen vasta kolmanteen synnytykseeni. Mutta moni odottaja miettii, miten valmistautua synnytykseen. 

Kätilö ei synnytä puolestasi

Kätilö hoitaa sinun ja vauvan seurannan synnytyksen aikana ja tukee sinua mahdollisuuksien mukaan. Kun sinä valmistaudut synnytykseen, niin kätilö pystyy auttamaan sinua huomattavasti enemmän. Synnytyksen aikana on jo liian myöhäistä oppia uutta, joten moni hyvä asia voi jäädä hyödyntämättä, jos et ole käynyt synnytysvalmennusta.

Marjaana Siivolan tutkimuksen mukaan 80% kätilöistä on sitä mieltä, ettei synnyttäjät valmistaudu riittävästi synnytykseen ja että tällä on vaikutuksia synnytyksen kulkuun. Kätilöiden mielestä odottajien tulisi valmistautua synnytykseen nykyistä paremmin. Tätä ei tue neuvoloiden perhevalmennuksen vähentäminen tai synnytyssairaaloiden tutustumiskäyntien lopettaminen.

Nyt synnytykseen valmistautuminen on yhä enemmän odottajan itsensä vastuulla ja odottajan tulee etsiä itselleen valmennusta.

Neuvolan perhevalmennukseen lisäksi on usein tarvetta käydä myös ihan synnytykseen keskittyvä synnytysvalmennus. Perhevalmennuksessa harvoin on riittävästi aikaa perehtyä synnytyksen vaiheisiin, perusteisiin sekä lääkkeellisiin ja lääkkeettömiin kivunlievityksiin tai toimenpiteisiin. Nämä tiedot ovat kuitenkin tärkeitä tietää jo etukäteen ennen synnytystä.

Miten valmistautua synnytykseen: Opi synnytyksen perusteet

Synnytykseen kannattaa ehdottomasti valmistautua sillä, että oppii synnytyksen perusteet. Sinun pitäisi olla vähän kartalla synnytyksen vaiheista, tärkeimmistä hormoneista ja auttaa, jos tiedät synnytyksen kuusi tapaa edetä. Kohdunsuun aukeaminen on näistä vain yksi osa.

Synnytyksen perusteet ei lopulta ole rakettitiedettä vaan selkeä prosessi. Synnytyksen ABC:ssä perusteet on kerrottu insinöörimäisen selkeästi ja ytimekkäästi eikä sinun tarvitse olla terveydenhoitaja ymmärtääksesi niitä.

Miten valmistautua synnytykseen: Kivunlievitysten miettiminen

Synnytykseen kannattaa valmistautua sillä, että ensin miettii miten muuten rentoutuu ja rauhoittuu. Mikä toimii juuri sinulla rentoutumiseen. Näitä menetelmiä kannattaa hyödyntää myös synnytyksessä. Kerro näistä myös kumppanille, niin hän osaa muistuttaa niistä sinua synnytyksen aikana. Kaikki tietoa meinaa aina unohtua, joten myös muistilistan kirjoittaminen on suotavaa.

Miten valmistautua synnytykseen: Fyysiset harjoitteet

Tiedollisen valmistautumisen lisäksi kannattaa valmistautua myös fyysisesti. Raskaus muuttaa oloa ja vähitellen useimpien pitää muokata liikkumistaan muuttuneeseen tilanteeseen. Yleensä kävely, uinti tai jooga ovat hyviä liikkumisen keinoja myös siellä loppuraskaudessa.

Kannattaa seurata oman alueen ilmoittelua ja liittyä odottajien ryhmiin. Siellä saa liikkumisen lisäksi myös yleensä henkistä hyvinvointia.

Miten valmistautua synnytykseen: Käy synnytysvalmennus

Synnytyksen ABC:n verkkovalmennus sisältää kaikki synnytysvalmennukselta vaaditut sisällöt ja paljon muutakin, joita voit kiinnostuksen mukaan valita luettavaksi.

Kurssilla opit mm.

  • Synnytyksen kulun (myös ne tärkeät vaiheet, joista ei muualla kerrota!).
  • Synnytyksen kulkuun vaikuttavat tekijät ja miten pystyt itse niihin vaikuttamaan.
  • Lääkkeettömät kivunlievitykset
  • Lääkkeellisen kivunlievitykset
  • Mihin synnytyksen vaiheeseen eri kivunlievitykset toimivat optimaalisesti
  • Sairaalan yleisimmät rutiinit: mitä siellä tapahtuu, kun menet sairaalaan ja mitä vauvan syntymän jälkeen.
  • Sairaalan yleisimmät erityistilanteet. Osa tilanteista toistuu useammin kuin toiset ja niistä on hyvä tietää etukäteen, niin ei säikähdä, vaikka joku yleisimmistä tilanteista tulisi vastaan. Silloin ei vielä ole mikään hätä vaan tilannetta seurataan tarkemmin.

Iso osa ottaa epiduraalin joku suunnitellusti tai tilanteen muuttuessa. Tämän vuoksi epiduraali käydään hyvin läpi ja saat vinkkejä, miten ehkäiset sivuvaikutuksia ja miten pystyt edelleen jatkamaan synnytyksen toimijana (ei kannata jäädä sänkyyn loppusynnytyksen ajaksi). Lisäksi käydään läpi keisarileikkaus ja sen eri muodot. Yleensä leikkaukseenkin mennään rauhassa.

Synnytyksen ABC:n tiedoilla pystyt valmistautumaan erilaisiin synnytyksiin. Ehkä toivot jotain tietynlaista synnytystä, mutta myös muihin tilanteisiin tulisi varautua edes pintapuolisesti. Tämän kurssin tietojen avulla ymmärrät muuttuvat tilanteet paremmin eikä tarvitse panikoida missä mennään.

 

Tule tästä Synnytyksen ABC:n synnytysvalmennukseen ja ollaan yhteydessä!