synnyttäjä sydänäänimonitorointi

Suomeen normaalisynnytyksen hoitopolku (HS)

Päivän lehti 19.3.2019 | Lukijan mielipide

Hyvä synnytyskokemus kannattelee perhettä ja voimaannuttaa vanhempia

Suomeen tarvitaan kansallinen hoitopolku myös normaaliin synnytykseen.

Julkaistu: 19.3. 2:00 Helsingin Sanomat

SUOMESSA synnyttäjille on virallisesti olemassa vain yksi hoitopolku, joka on suunniteltu riskisynnyttäjille. Riskisynnytyksen hoidon ulottaminen kaikkiin synnytyksiin lisää normaalin synnytyksen toimenpiteiden määrää, medikalisaatiota, haittavaikutuksia ja kustannuksia. Medikalisoitu hoito vähentää naisen luottamusta ja kyvykkyyden tunnetta synnyttäjänä ja lisää synnytyspelkoja. Nämä vaikuttavat synnytyskokemukseen kielteisesti ja lisäävät toimenpiteiden todennäköisyyttä.

Hyvä synnytyskokemus puolestaan kannattelee perhettä, voimaannuttaa vanhempia ja lisää fyysistä ja henkistä terveyttä pitkälle tulevaisuuteen niin paljon, että sillä on myös kansanterveydellisiä vaikutuksia. Hyvä kokemus lisää syntyvyyttä, kun perhe uskaltaa tulla uudelleenkin raskaaksi ja haluaa kokea kasvavan perheen ihmeen uudelleen.

Tarvitsemme kansallisen hoitopolun myös normaaliin synnytykseen. Tämä vähentäisi synnytyksessä käytettyjä toimenpiteitä ja kustannuksia sekä parantaisi perheiden kokemusta.

WHO on julkaissut hyvään synnytykseen tähtäävän näyttöön perustuvan ohjeistuksen normaaliin synnytykseen, jonka tavoitteena on terveen vauvan lisäksi saada hyvinvoiva perhe synnytyksen jälkeen. Tätä ohjeistusta tulisi hyödyntää työmme lähtökohtana.

Anu Lampinen, Heket
kätilö, Helsinki

Marjaana Siivola, Doules
Lamaze-synnytysvalmentaja, Espoo

Lisätietoa WHO:n normaalisynnytyksen hoitosuosituksista löytyy tästä blogikirjoituksesta:

Normaalin synnytyksen hoidon perustuminen näyttöön lisää hyviä synnytyskokemuksia

Paras alku perheellesi Doules Doula Marjaana